vrijdag 16 juni 2017

Ook kleine huizen verhuren in de toekomst?

Het is de laatste tijd wat stil geweest op het blog van de "verhuurmakelaar", maar eindelijk weer de tijd gevonden voor een nieuw artikel. Om te beginnen deze keer een artikel over Tiny Houses.

De laatste tijd is er veel aandacht voor het bouwen van en wonen in kleine huizen, de Tiny House Movement dus. Kleiner en daardoor goedkoper wonen en meer geld en tijd overhouden voor andere zaken die het leven een andere wending kunnen geven.

Wat zijn Tiny Houses?


Een Tiny House is een kleine woning van zo'n 15 tot 20 m², vaak op wielen en hierdoor verplaatsbaar. Maar het is geen caravan of camper, het is een echt huis alleen kleiner. 
Hier zit alles in net als in een gewoon huis, dus een woon-eetgedeelte, kleine keuken, kleine douche, (compost)wc, zonnepanelen, houtkachel, slaapgedeelte en bergruimte. 
De nadruk ligt hierbij op het creatief omgaan met ruimte en ook energie. 


Ook in Nederland

In Canada en Amerika hebben de Tiny Houses inmiddels al jaren een grote bekendheid en meer recentelijk ook in Nederland. De Overheid en de Gemeenten kunnen een grote rol gaan spelen in de groei en ontwikkeling van de Tiny Houses. Echter gaat het zoals altijd heel langzaam, enerzijds veel regels en anderzijds aftastend en behoudend. 

Op Newsmonkey is een artikel over een Tiny Houses project in AustraliĆ« te lezen, in dit geval over het bouwen van kleine woningen voor daklozen. Een heel goed initiatief en een goed voorbeeld om te volgen.

In Nederland zijn er nu al een aantal Tiny Houses gebouwd, de meeste als een particulier initiatief. Wil je meer lezen over dit onderwerp ga naar de site van Tiny House Nederland.

Zijn Tiny Houses nu ook te verhuren in de toekomst?

Het antwoord is volmondig ja, waarom niet. Er zijn nog steeds te weinig huurwoningen beschikbaar op de markt. Bouwen van nieuwe huurwoningen kost veel tijd en het is moeilijk om nog betaalbaar te kunnen bouwen. 

Uit onderzoek is gebleken dat er bij alle leeftijden belangstelling is voor het wonen en leven in een kleine woning. Niet iedereen heeft het geduld, de kennis of het geld om een klein huis te bouwen. Een hypotheek kunnen afsluiten voor het bouwen van een Tiny House zal ook nog wel even op zich laten wachten.

Dus ligt hier nu een uitgelezen kans voor de Gemeenten, grote en kleine vastgoedbeleggers en ontwikkelaars en andere investeerders. Wellicht is hier ook een rol weggelegd voor verhuurmakelaars die al samenwerken met kleinere beleggers. In plaats van een oud, te renoveren, pand aan te kopen en dit te verbouwen en daarna te verhuren. 

Ga eens samen in gesprek met de Gemeente en kijk of er voldoende draagvlak is om een Tiny Houses project te starten. De bouwtijd is aanmerkelijk korter, de investering beduidend lager en over de verhuurbaarheid zal geen twijfel bestaan.

De komende jaren zullen uitwijzen of Nederland de Tiny Houses gaat waarderen en omarmen.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hartelijk dank voor uw reactie op een artikel. De reactie wordt beoordeeld en na goedkeuring geplaatst.
Algemene reacties, vragen en / of discussies kunt u inzenden naar: info@verhuuracademy.nl