donderdag 4 oktober 2012

De toekomst van de verhuurmakelaar

Inmiddels zijn de (verhuur) makelaars en woningbemiddelaars weer flink in beroering door de recente publicaties in de media vanwege het besluit van banken en hypotheek verstrekkers om verhuur onder de Leegstandswet exclusief bij een select gezelschap onder te brengen. Dat dit er aan zat te komen heeft iedereen het laatste jaar naast zich neer gelegd en nu is het een voldongen feit.

De makelaars, zowel diegenen die alles voorheen goed regelden en de richtlijnen volgden als de groep die het wat minder nauw nam, zijn nu volledig buiten spel gezet. Iedereen klaagt nu en schreeuwt moord en brand, maar allen vergeten terug te kijken naar de oorzaak hiervan.

Geen enkele groep of branchevereniging heeft er daadwerkelijk werk van gemaakt om een inhoudelijk gesprek aan te gaan met de banken hoe hier gezamenlijk goed mee om te gaan. Iedereen is op eigen houtje doorgegaan en hierdoor konden organisaties zoals "Overbruggingsverhuur" en "Tijdelijk Twee Woningen" groeien en nu de vruchten plukken van het besluit van de banken.

Feit blijft dat dit soort ontwikkelingen kunnen gebeuren mede doordat de grote groep van commerciƫle verhuurmakelaars zich niet verenigd heeft tot op heden. Af en toe komen er enkele reacties van individuele verhuurmakelaars als het vuurtje weer eens opgestookt is door onder andere een artikel van mij op dit weblog of via Linkedin. Frappant is dat de grotere meer landelijke organisaties van verhuurmakelaars zich zelden of nooit mengen in de discussie.

Inmiddels zijn 2 partijen bereid om het voortouw te gaan nemen, vergezeld door een aantal steunbetuigingen van andere verhuurmakelaars. Deze maand zal overleg plaatsvinden om de marsroute en een eerste lijst van prioriteiten op te stellen. Ik ben er nu van overtuigd dat wij eindelijk zullen overgaan tot de eerste belangrijke stap tot oprichting van een belangenvereniging voor verhuurmakelaars.

Hierbij roep ik iedere verhuurmakelaar in Nederland op die overtuigd is van het feit dat er iets dient te gaan gebeuren om daadwerkelijk een verandering mogelijk te maken. De tijd van een afwachtende houding is nu voorbij.
Stuur nu een berichtje per email naar info@veiligverhuren.nl en maak kenbaar dat je achter het initiatief voor oprichting van de belangenvereniging voor verhuurmakelaars staat. Ben je bereid actief mee te werken of heb je een andere mogelijke inbreng geef dit dan ook aan ons door, alle hulp en ideeƫn zijn van harte welkom.

Wees niet meer passief maar kom in nu in actie, alleen gezamenlijk kunnen wij het verschil gaan maken en onze stem laten horen en straks een volwaardige gesprekspartner zijn met banken, hypotheek verstrekkers, beleggers en uiteraard ook in Den Haag.

NB: Sta je achter dit initiatief, stuur dit artikel dan door naar zoveel mogelijk mensen in je zakelijk netwerk via Twitter - Facebook - Linkedin of per email.


3 opmerkingen:

  1. Er is al een vereniging van verhuurmakelaars actief, namelijk: http://www.vvamsterdam.org/

    Wist ij al van het bestaan van deze club, en zo ja, waarom dan toch een nieuwe vereniging oprichten?

    Groet Ritsaert

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Ritsaert, ja wij zijn hiervan op de hoogte en kennen het bestuur hiervan. Zij ondersteunen ook dit landelijke initiatief en binnenkort gaan wij proberen bij elkaar te komen.

    BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor uw reactie op een artikel. De reactie wordt beoordeeld en na goedkeuring geplaatst.
Algemene reacties, vragen en / of discussies kunt u inzenden naar: info@verhuuracademy.nl