donderdag 30 augustus 2012

Opleidingen voor verhuurmakelaars

De zomervakantie is voorbij en de scholen gaan weer beginnen. Een jaarlijks terugkerend ritueel, ook voor veel beroepen waar (bij) scholing een essentieel onderdeel van het vergroten van de vakkennis is.
Makelaars zijn ook gewend aan het bijwonen van permanente educatie om hun kennis op peil te houden, getuige de vele cursussen van het NVMSOM.

Bij de verhuurmakelaars ligt dit nog steeds anders, zij zijn doorgaans niet gewend aan het volgen van een vakgerichte cursus of opleiding. Dit is een vreemde zaak, mede vanwege het feit dat de verhuur van woonruimte meer dan ooit actueler is. Zowel huurders maar zeer zeker ook verhuurders worden steeds wijzer en stellen hogere eisen aan de vakkennis van een verhuurmakelaar.

Veel gestelde vragen zijn onder meer:

  • hoe voorkom ik huurbescherming?
  • wat zijn de fiscale gevolgen bij verhuur?
  • moet ik toestemming aan de bank vragen voor verhuur?
  • wat is een goed huurcontract?
  • wat is het verschil tussen sociale en vrije sector?
  • hoe selecteer je een goede huurder?
  • de huurder betaald niet, wat nu?
Dit is zomaar een kleine greep uit de vragen die dagelijks gesteld worden.
De laatste negatieve trend is ook het aansprakelijk stellen van de verhuurmakelaar als achteraf blijkt dat bepaalde zaken niet kloppen met het wat er destijds voorgespiegeld is aan de verhuurder.

Het vak van verhuurmakelaar wordt steeds complexer en vereist een actuele kennis van ontwikkelingen op gebied van huurrecht, contracten, screening en controle op huurders.
Een verhuurmakelaar die zich positief wil blijven onderscheiden zal zich dus meer dan ooit dienen te verdiepen in de voortschrijdende ontwikkelingen binnen zijn vakgebied.

Sinds geruime tijd ben ik als docent betrokken bij het geven van trainingen en opleidingen aan verhuurmakelaars. Het opvallende is dat de opleidingen vooral bezocht worden door medewerkers van wooncorporaties en cursisten die zich binnenkort willen gaan vestigen als verhuurmakelaar. De reeds gevestigde verhuurmakelaars ontbreken volledig. Komt dit nu door het onbekend zijn met (aanvullende) trainingen of zien zij de noodzaak hiervan nog niet in?

Speciaal voor de groep van verhuurmakelaars en iedereen die beroepsmatig betrokken is bij de verhuur van woonruimte is er nu een training "veilig verhuren" ontwikkeld. Deze zeer specifieke training is  mede voortgekomen uit de discussie omtrent een mogelijk keurmerk voor verhuurmakelaars.
Daar er weinig tot geen vooruitgang geboekt wordt in deze discussie, zal er naast deze training binnenkort een voorlichtingscampagne worden gestart voor woningeigenaren en verhuurders.

Middels een doelgerichte website zal er voorlichting gegeven gaan worden hoe een verhuurder de beste verhuurmakelaar kan selecteren. Daarnaast zullen brochures beschikbaar komen, specifieke workshops worden gehouden en komt er een database met antwoorden op vele vragen omtrent huur en verhuur.

Binnenkort zal ik hier uitgebreid verslag doen van dit nieuwe initiatief.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hartelijk dank voor uw reactie op een artikel. De reactie wordt beoordeeld en na goedkeuring geplaatst.
Algemene reacties, vragen en / of discussies kunt u inzenden naar: info@verhuuracademy.nl