dinsdag 17 april 2012

Negatieve beeldvorming verhuurmakelaars in opmars!


De discussie omtrent een mogelijk keurmerk of branchevereniging van verhuurmakelaars dreigt helaas een beetje te verzanden in veel praten en weinig initiatief.

In de tussentijd verspreiden de media weer eenzijdige negatieve berichten die nu alle verhuurmakelaars in een kwaad daglicht stellen. Lees hiervoor het artikel in De Telegraaf van 17 april 2012 – tijdelijk verhuren een strop voor huisbezitters -. In dit artikel een interview met Naomi Ansems, van Stichting Tijdelijk Twee Woningen, die een uitermate negatief beeld schetst van de verhuurmakelaars in Nederland.

Voor de argeloze lezer worden de verhuurmakelaars neergezet als graaiende zakkenvullers die zich niet aan de regels houden en blijkbaar over de hoofden van eigenaren alleen met hun courtage bezig zijn.
Zowel De Telegraaf als Naomi Ansems behoren beter te weten en ook eens aandacht te besteden aan het feit dat het merendeel van de verhuurmakelaars te goeder trouw zijn.

Het bewuste interview is feitelijk een gratis reclame voor promotie van de Stichting Tijdelijk Twee Woningen en gaat ten koste van de verhuurmakelaars. Geen enkele eigenaar met momenteel dubbele woonlasten zal, na het lezen van dit artikel, het nog in zijn hoofd halen om in zee te gaan met een verhuurmakelaar.

Nu zult u als lezer van mijn weblog wel door hebben dat ik niet alleen teleurgesteld ben in de media maar feitelijk zeer boos begin te worden over deze hetze tegen verhuurmakelaars. Ik kan natuurlijk alleen voor mijzelf spreken, maar weet dat vele verhuurmakelaars dezelfde gedachten hierover hebben.

De trouwe lezers van mijn weblog weten inmiddels dat ik een groot voorstander ben van meer kwaliteit en expertise bij verhuurmakelaars. Volgende week verzorg ik een incompanytraining voor een grote landelijke organisatie van verhuurmakelaars. De kernpunten van deze training zijn een verdieping van de kennis van het huurrecht, screening van huurders maar ook verhuurders en de aansprakelijkheid van verhuurmakelaars door fouten of onjuist handelen.

Hieruit blijkt overduidelijk dat er voldoende verhuurmakelaars zijn die hun beroep serieus nemen en een vergroting van hun vakkennis en kwaliteit nastreven. Het gaat er niet om wie deze trainingen verzorgt, of dit nu de NVM – VBO – of ander opleidingsinstituut is, het belangrijkste is dat deze trainingen gegeven worden.

Nu de verhuurmakelaars collectief over één kam geschoren worden met de kleine groep die alle regels aan hun laars lappen, is het toch de hoogste tijd geworden dat de branche zich gaat verenigen.

Dus alle goedwillende en vakbekwame verhuurmakelaars in Nederland, die net als ik genoeg hebben van de negatieve beeldvorming, verenig u en reageer vandaag nog op dit artikel. Gebruik hiervoor de reactie button onder aan dit artikel en iedereen krijgt een persoonlijk bericht terug omtrent de stappen die wij samen kunnen gaan nemen voor een goede toekomst van onze branche van verhuurmakelaars. 

1 opmerking:

 1. Beste Martin,
  Zoals je inmiddels uit mijn bijdragen op linkedin hebt kunnen vernemen, ben ik een groot voorstander van een verregaande samenwerking tussen verhuurmakelaars. Ik wil dan ook graag betrokken worden bij vervolgstappen en krijg steeds meer de kriebels zelf initiatief te nemen.

  Met vriendelijke groet,
  JeCeMoon Verhuurmakelaars


  Jeroen Scheepers

  BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor uw reactie op een artikel. De reactie wordt beoordeeld en na goedkeuring geplaatst.
Algemene reacties, vragen en / of discussies kunt u inzenden naar: info@verhuuracademy.nl