donderdag 5 november 2015

Massaal omvallen of …...

Dit artikel is vorige week geplaatst op Linkedin, daar niet iedereen op deze wijze met mij verbonden is nu ook hier te lezen.

Zullen er naar aanleiding van de publicatie van de uitspraak van de Hoge Raad inzake de bemiddelingskosten verhuurmakelaars gaan omvallen of niet?
Zo'n twee weken later zijn de stofwolken nog niet opgetrokken. Inmiddels is wel duidelijk uit vele gesprekken met bezorgde verhuurmakelaars dat dit een onderwerp is wat hun leven nu beheerst. De brieven van huurders en juridische adviseurs stromen werkelijk binnen. 
Frappant is dat er zelfs vanuit de hoek van belangenorganisaties voor (verhuur)makelaars en de wereld van vastgoed geen aandacht besteed wordt aan de enorme consequenties voor de branche. Iedereen die een beetje kan rekenen zal al snel kunnen becijferen dat de financiële gevolgen veroorzaakt door een hausse aan faillissementen minimaal € 100 miljoen zal gaan bedragen.
Het gevoel bekruipt mij, en vele anderen, dat er partijen zijn die het toejuichen dat de bestaande branche van verhuurmakelaars eens flink uitgedund gaat worden. 
"De een zijn dood is de ander zijn brood"
Dit gaat inmiddels al lang niet meer over het halen van je recht of het rechtzetten van misstanden. Anders zou de focus allang gericht zijn op de positieve veranderingen in de branche. Heel veel verhuurmakelaars hebben namelijk de laatste jaren hun verdienmodel al aangepast richting de verhuurder. Hier hoor je niemand over, wel over het afstraffen voor het verleden.
Wat kan een individuele verhuurmakelaar hier nog aan doen? Niets dus, de publieke opinie werkt tegen, de politiek kijkt de andere kant op en de Hoge Raad gaat weer verder met andere zaken. 
Wat zijn de opties nu? Gewoon opgeven en gaan liggen of eindelijk eens de krachten bundelen? De eerste optie is de makkelijke weg en de tweede optie gaat energie, kracht en vastberadenheid vergen. Binnenkort zal ik nader ingaan op de ontwikkelingen die nu vanuit de branche opgezet worden.
Voor wie nog niet het complete beeld op het netvlies heeft, is hier nog even een verwijzing naar mijn artikel "courtage perikelen" van 20 oktober 2015.

1 opmerking:

Hartelijk dank voor uw reactie op een artikel. De reactie wordt beoordeeld en na goedkeuring geplaatst.
Algemene reacties, vragen en / of discussies kunt u inzenden naar: info@verhuuracademy.nl