maandag 22 juni 2015

Blijf trouw aan jezelf en durf nee te zeggen

De afgelopen week heb ik het laatste artikel van Erno Hannink gelezen – Altijd jezelf zijn en succesvol – en het zet je gelijk aan tot nadenken over wat echt belangrijk is.

Wie ben je nu echt?
Wij zijn eraan gewend om zowel zakelijk als in privé een ander beeld te laten zien van onszelf dan wie wij werkelijk zijn. Successen deel je graag met de hele wereld en tegenslagen houd je vooral voor jezelf.

Het gevolg is dat maar heel weinig mensen weten wie je “echt” bent.
Wij vinden het heel belangrijk dat anderen goed over ons denken, dus verspillen wij veel tijd aan het “pleasen” van de mensen waar wij mee omgaan.

Waarom mag je niet gewoon zeggen tegen iemand dat je hier even geen zin in hebt. Maakt je dat een slechter mens? Nee, zeker niet, ze weten nu dat je duidelijk en eerlijk bent.

Hoe gaat het me je?
Standaard openingszin van veel zakelijke gespreken is – Hoe gaat het - , een algemeen aanvaardbare vraag. Echter moet het antwoord wel passen, dus “het gaat goed” en daarna begint het echte gesprek.

Stel nu dat je antwoord eens afwijkt van dit verwachtingspatroon – het gaat niet goed met mij – , je gesprekspartner is direct van slag en wil niets liever dan overschakelen op een ander onderwerp.

Hetzelfde geldt voor het beeld wat je van jezelf geschapen hebt. Is dat nu wat je werkelijk wil laten zien? Wil je echt altijd aardig gevonden worden en wat heb je daarmee bereikt?

Waar gaat dit over?
Je zal je nu afvragen waar dit artikel nu overgaat? Dit heeft toch niets met “verhuurmakelaars” te maken! Niets is minder waar. Op dit moment ben ik bezig met het schrijven van een nieuw artikel over “de verhuurmakelaar als mens”. Dit artikel is een vervolg op het eerdere artikel  “de toegevoegde waarde van een verhuurmakelaar” en zal binnenkort geplaatst worden.

Maar de vraag rijst gelijk, kan ik een artikel schrijven over de verhuurmakelaar als mens, als ik niet eerst mijn eigen advies in de praktijk breng? Dus voor wie het wil lezen geef ik mijzelf nu wat meer bloot. Wie het niet wil lezen kan nu gewoon stoppen, geen enkel probleem.

De mens achter dit weblog
In 2009 ben ik begonnen met het schrijven van artikelen over verhuurmakelaars en hun vakgebied. Waarom? Omdat ik een passie heb voor ons vak en dit graag wil delen met anderen die dit ook belangrijk vinden.

Het ging zakelijk goed en in privé liep alles ook lekker door. Maar was dit ook werkelijk zo? Nee dus, zakelijk liep voortdurend iedereen aan mij te trekken om tijd, aandacht en oplossingen. Je wil “te aardig” zijn en je geeft iedereen jouw tijd en tegelijk verlies je langzaam je focus op wat je zelf wil en uiteindelijk wie je bent.

In je privéleven neem je ook al heel snel deze gewoontes over met alle gevolgen van dien. Inmiddels weer 6 jaar later is er heel veel gebeurt zonder dat je er grip op gehad hebt.

Wat is er nu werkelijk gebeurt?
Vier keer een verhuizing doorstaan, zakelijk veel te veel aan je hoofd gehad, mijn heel dierbare Labrador Sammy is overleden, flinke financiële tegenslag meegemaakt, een relatie waar je niet meer gelukkig in was na 20 jaar beëindigt in een scheiding en om het af te toppen ook nog flinke lichamelijke problemen. Dit en nog veel meer heeft een enorme impact gehad om mijn leven en mijn persoonlijkheid.

Feitelijk ben ik geleefd en ben ik vergeten zelf te leven.

De eerste impuls is om weg te kruipen in een donker hoekje en je af te sluiten van de rest van de wereld. Het kost wat tijd, maar jezelf weer opnieuw terugvinden is mogelijk. Je moet wel eerst terug naar de kern van de zaak, wie ben ik en wat wil ik!

Dus niet dezelfde fouten blijven maken, je eigen keuzes gaan maken. Je omgeving kan hier wat vreemd en afwijzend op reageren, je bent jezelf niet vinden zij. Dus kennen zij blijkbaar niet je echte ik en hebben ze nooit echt de moeite genomen om je te leren kennen.

De meest belangrijke keuze die ik nu gemaakt heb is “eindelijk mijzelf te zijn” en niet meer afhankelijk zijn van de mening van anderen. Wat is werkelijk belangrijk in mijn leven? Wat wil ik en met wie om mij heen. Wat blijft er nu over? Een heel beperkt aantal goede vrienden die er voor je waren toen je het nodig had. En een heel warme en dierbare vriendin die je de ruimte geeft om ook werkelijk jezelf te zijn.

Hierboven heb ik mijzelf voor een heel groot deel bloot gegeven, dit had ik vroeger nooit gedaan. Maar nog belangrijker, wat ga ik nu de komende tijd doen?

Mijzelf zijn!
Met nieuwe energie en heel veel passie, omdat ik het zelf wil, weer artikelen en boeken schrijven over ons mooie en uitdagende vak. Nieuwe trainingen ontwikkelen en vooral veel lesgeven en coachen. En vooral geen energie steken in zaken en mensen die niet de moeite waard zijn.

Ben ik nu mijzelf? Ja, voor een groot deel, maar het is een proces en iets waar je aan blijft werken om ook te groeien als mens.

Voor wie het artikel van Erno Hannink ook wil lezen, ga naar  http://ernohannink.nl/jezelf-zijn-succesvol/ .

1 opmerking:

  1. Wat een inspirerend verhaal en fijn dat je de energie hebt gevonden om verder te gaan. Ik wacht met smart op je volgende artikel :)

    BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor uw reactie op een artikel. De reactie wordt beoordeeld en na goedkeuring geplaatst.
Algemene reacties, vragen en / of discussies kunt u inzenden naar: info@verhuuracademy.nl