dinsdag 6 januari 2015

Energielabel 2015 ook voor huurwoningen, daar gaan wij weer

Het zat er al heel lang aan te komen en nu hebben wij eindelijk een "fantastisch" energielabel, werkelijk een successtory.
Ben ik kritisch, ach een beetje maar. Onze Overheid heeft in alle voorgaande jaren blijkbaar nergens van geleerd. Het lijkt toch heel eenvoudig: je neemt een wet aan waarin precies staat hoe het energielabel werkt en dat alle woningen er aan moeten voldoen. Dan benoem je een controle apparaat, stelt sancties / boetes in voor handhaving en geen vuiltje aan de lucht. 

Ok, dat heeft allemaal dus niet gewerkt, het grote publiek snapt ook nog steeds niet waarom je nu een label nodig hebt. Maar, zegt de Overheid, de EU wil nu eenmaal dat wij hieraan gaan voldoen … dus doen wij het ook, kwestie van doorduwen.Nu, 2015, iedere woningeigenaar krijgt binnenkort bericht van het huidige label van zijn woning op basis van een paar simpele feiten zoals bouwjaar, type en oppervlakte. Nu denkt iedereen gelijk, ik heb een energielabel en klaar is Kees. Nee dus, je hebt slechts een voorlopig label waar je werkelijk niets mee kan. Dus feitelijk een heel dode mus.

Nu wordt verwacht van de bezitter van dit "voorlopige energielabel" dat hij dit verder op uitermate professionele wijze verder gaat optuigen. Je mag nu dus zelf verder gaan klussen.

Ga naar : www.energielabelvoorwoningen.nl en log in met je ook al zeer veilige DigiD. Al tijdens het schrijven van dit artikel blijkt wederom dat de voorgestelde website weer eens niet werkt, was de afgelopen week ook al zo. 

Er maar van uitgaan dat de website een keer gaat werken, we hebben toch alle tijd. De bedoeling is dat wij de woninggegevens gaan controleren, als je geen toevoegingen aan de woning hebt gedaan die energiebesparend kunnen zijn dan ben je snel klaar. Nu mag je nog kiezen voor een expert in je regio die de gegevens op afstand gaat controleren. Deze expert werkt vermoedelijk met een kristallen bol. Op korte termijn krijg je van de expert te horen dat alles prima is, uiteraard want je hebt het zelf ingevoerd.

En ja hoor, je krijgt per email het definitieve energielabel, de vlag kan uit. Je bent nu een paar tientjes lichter en wat vrije tijd verder, maar dan heb je wel wat. Je mag nu je huis verkopen of verhuren als je dat wil, toch mooi bereikt.

De conclusie van dit verhaal is nu dat de Overheid voor alle woningen een energielabel heeft en dus haar doelstellingen heeft gehaald. De consument is nu ook gelijk uitermate energiebewust geworden en heeft een certificaat om dit aan te tonen. Ik wordt hier zo heel erg moe van.

Nu nog het mooiste van alles. Je mag je woning niet verhuren zonder definitief energielabel! Dus krijgen de verhuurmakelaars er weer een leuke taak bij, de verhuurders hierin gaan opvoeden. Ik zie hem al weer aankomen. 

" Beste eigenaar, ik wil graag uw woning verhuren maar u heeft geen geldig energielabel, wilt u dit eerst even regelen? "

En ja hoor, de eigenaar laat gelijk maar even weten dat hij wel een andere verhuurmakelaar zoekt die niet zo kritisch is. Wat hebben wij nu aan dit artikel, wel werkelijk niets … net zo als het label zelf. Maar ik moest het even kwijt, er wordt zoveel energie en geld verspild aan onnodige regelgeving die niemand meer snapt.

4 opmerkingen:

 1. ''je hebt slechts een voorlopig label waar je werkelijk niets mee kan. Dus feitelijk een heel dode mus.'' Helemaal mee eens, erg jammer..

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lastig zeg, met die energielabels! Ik weet alleen niet of het geheel onnodig is, ik denk dat het in sommige gevallen best nuttig kan zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tja.. dat energielabel.. toch kijken veel mensen er naar. Dus blijkbaar heeft het wel goede en positieve media-aandacht gehad.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je vraagt je af waar het tegenwoordig nog om gaat. Belang van de natuur of geld belustheid...

  BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor uw reactie op een artikel. De reactie wordt beoordeeld en na goedkeuring geplaatst.
Algemene reacties, vragen en / of discussies kunt u inzenden naar: info@verhuuracademy.nl