vrijdag 22 augustus 2014

10 tips voor een succesvolle woningverhuur

Veel eigenaren van woonruimte menen nog steeds dat zij zelf het beste hun woning kunnen verhuren. De gedachte overheerst dat de potentiële huurders zelfs zitten te wachten op hun woning. Dus de staat van de woning, locatie en de prijs is ondergeschikt aan de vraag om woonruimte.

Niets is minder waar, de markt voor huurwoningen is de laatste tijd sterk aan het veranderen. De schaarste aan woonruimte zit vooral in het goedkopere segment, dus huurwoningen tot circa € 700,- per maand. De toekomstige huurder is zowel mondiger als kritischer geworden. Niet alleen zijn er meer particuliere huurwoningen op de markt gekomen, ook de wooncorporaties hebben zich op de luxe huurwoningen gestort. Er is dus volop keuze en daar wordt gebruik van gemaakt door de woningzoekende.

Uit ons onderzoek blijkt dat er vooraf door de woningzoekende meer vragen gesteld worden over de aangeboden woonruimte en dat zij bij bezichtigen zeer kritisch zijn. Ook zijn er steeds meer bezichtigingen nodig voordat een woning uiteindelijk verhuurd is.

Dus de hoogste tijd voor een aantal tips voor de verhuurder:

1 • Zorg dat de woning er goed onderhouden uitziet

2 • Verhelp tijdig kleine gebreken

3 • Maak goede foto's van een opgeruimde woning

4 • Besteed tijd aan een goede beschrijving

5 • Bepaal een marktconforme huurprijs

6 • Stel geen vreemde voorwaarden, blijf zakelijk

7 • Wees vooral duidelijk over de huurtermijn

8 • Zorg voor een goed huurcontract, ga niet knutselen

9 • Blijf correct bij een bezichtiging en vergeet emotie

10• Doe een achtergrond onderzoek naar de huurder

Als je naar deze tips kijkt zal men zeggen, duidelijk maar dat weet ik wel. In de praktijk blijkt dat veel verhuurders niet beseffen dat het proces van verhuren niet afwijkt van het verkopen van een woning.
Bij een verkoop neemt men eerder een makelaar in de arm om het proces te begeleiden. Bij een verhuur is dit nog steeds minder gebruikelijk.

Dus de wijze les is niet alleen het opvolgen van de genoemde tips, uiteraard zijn er nog veel meer aandachtspunten op te noemen. Het belangrijkste punt van overweging is: “ben ik wel geschikt om mijn eigen woning te verhuren?”.

Bij het verhuren van een woning dien je de emotie volledig uit te schakelen en uitsluitend op zakelijke gronden te handelen. Het verhuren van woonruimte vergt niet alleen aandacht en tijd, maar ook een brede kennis van zowel de markt als van het huurrecht. Dus voor het beste resultaat en minder rompslomp, schakel tijdig een goede en professionele verhuurmakelaar in.

1 opmerking:

  1. Werkzaam in de huurmarkt kan ik alleen maar complimenten geven voor dit artikel. Sommige punten klinken zo logisch (zie bv. punt 1), toch struikelen zoveel mensen alleen al hierover.

    BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor uw reactie op een artikel. De reactie wordt beoordeeld en na goedkeuring geplaatst.
Algemene reacties, vragen en / of discussies kunt u inzenden naar: info@verhuuracademy.nl