vrijdag 11 april 2014

Huren in de vrije sector een doolhof?

Regelmatig krijgen wij vragen hoe men in aanmerking kan komen voor een huurwoning en hoe de procedure verloopt. Hieruit blijkt dat er nog veel onduidelijkheid is omtrent het huren van een woning, met name in de vrije sector. Waar woningcorporaties steeds transparanter worden en veel voorlichting geven, laten de verhuurmakelaars het nog te vaak afweten.

Veel antwoorden op algemene vragen, voornamelijk op gebied van "sociale huur", zijn te vinden op de website van de woonbond. Echter huurders in de vrije sector hebben over het algemeen andere vragen, wensen en voorkeuren die niet adequaat beantwoord worden.
Stel dezelfde vraag aan 3 verschillende verhuurmakelaars, bijvoorbeeld over verlenging van het huurcontract, en je krijgt ook 3 verschillende antwoorden. Daarnaast hanteren veel verhuurmakelaars weer andere voorwaarden waardoor het gehele huurproces meer op een doolhof begint te lijken.

Om het traject van wens tot uiteindelijke huur enigzins te verduidelijken werken inmiddels veel verhuurmakelaars met een eenvoudige maar duidelijke voor toekomstige huurders. Dit geeft echter slechts een summier beeld en verhuurmakelaars krijgen steeds meer uiteenlopende vragen die zij naar eer en geweten beantwoorden.
Hieruit blijkt dagelijks dat er een enorme behoefte is aan meer en vooral uitgebreide voorlichting over alles wat met het huurproces te maken heeft.

In 2015 zal als eerste een boek verschijnen waarin het gehele huurproces wordt doorlopen, vanaf de zoektocht naar een huurwoning tot en met het betrekken van de woning. Na het lezen van dit handboek is de huurder volledig op de hoogte van zowel het proces, de mogelijkheden, welke vragen te stellen aan de makelaar als de wet- en regelgeving.

Als tweede gaan wij een nieuwe website ontwikkelen die vragen en antwoorden gaat bundelen over werkelijk alles wat met het huren van een woning in de vrije sector te maken heeft. Deze zogenaamde vraagbaak zal, zoals nu is te voorzien, in de zomer van 2015 gereed zijn.

Tot deze beide initiatieven verwezenlijkt zijn, geven wij alle woningzoekenden het advies om vooral kritisch te blijven en gewoon hun vragen te blijven stellen aan de verhuurmakelaars in Nederland. Krijgt u geen duidelijk of afdoende antwoord op uw vragen bedenk dan of het verstandig is om door te gaan met het huurproces. Uiteraard kunt u altijd uw - algemene - huurvragen richten aan ons.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hartelijk dank voor uw reactie op een artikel. De reactie wordt beoordeeld en na goedkeuring geplaatst.
Algemene reacties, vragen en / of discussies kunt u inzenden naar: info@verhuuracademy.nl