vrijdag 21 augustus 2009

Verhuurmakelaar een vak?

Met dit eerste bericht wil ik direct duidelijk maken waar deze weblog ongeveer over zal gaan berichten.

In Nederland is het beroep van "makelaar" niet meer beschermt en dit geldt eveneens voor een verhuurmakelaar. Inmiddels begint het aardig vol te raken met bemiddelingsbureaus op gebied van huisvesting. Veel nieuwkomers maar ook reeds langer bestaande bemiddelaars nemen hun beroep en daardoor ook hun clientèle niet serieus.

Een korte zoektocht op Google levert websites van verhuurmakelaars op met woningen zonder foto's, geen of nauwelijks omschrijving en zelfs niet bestaand aanbod. Daarnaast geen vermelding van de huurvoorwaarden of niet rechtsgeldige voorwaarden, hoge inschrijfkosten en grote onduidelijkheid wie er achter de website / organisatie zit. Dit zijn maar een paar kanttekeningen die snel opvallen.

In het nieuws en op internet lezen wij met steeds grotere regelmaat negatieve berichten over dubieuze praktijken van verhuurmakelaars. Zaken zoals meervoudige – gelijktijdige bezichtiging van woningen, woonfraude zoals het onderverhuren van een huurwoning zonder toestemming, niet afdragen van ontvangen huur en waarborg aan de verhuurder zijn aan de orde van de dag.

Het wordt de hoogste tijd dat de branche van verhuurmakelaars zich serieus gaat bezighouden met zaken als gedegen onderzoek, kwaliteit, service en vooral meer openheid. Een gedegen beroepsopleiding zou hierbij ook positief aan kunnen bijdragen. Daarnaast zou een kwaliteitslabel, verstrekt door een onafhankelijke beroepsorganisatie, het kaf van het koren kunnen scheiden.

Om een eerste aanzet te geven is er een discussie forum gestart op het sociale netwerk van http://www.vastgoedjournaal.nl/. Dit forum staat open voor eigenaren en managers van makelaarskantoren en vastgoed beleggers om mee te denken en te discussiëren over de verbetering van de kwaliteit.

Voor zowel de woningzoekenden als (potentiële) verhuurders wordt aangeraden om eerst eens goed rond te kijken voordat men in zee gaat met een verhuurmakelaar. Controleer eerst eens de voorwaarden, kijk goed naar de procedures en of er een klachtenregeling en een bescherming van de privacy is. Is de voorlichting op gebied van huren en verhuren helder en duidelijk, en is de onderneming ingeschreven bij het handelsregister en zijn alle adres- en contact gegevens aanwezig. Google ook eens met zoekwoorden als “klachten – geschillen – nieuws” in combinatie met de naam van de organisatie. Soms komen er verrassende zaken bovenwater.

Nu moet u niet direct denken dat alle bemiddelaars in woonruimte hetzelfde zijn. Gelukkig hebben veel verhuurmakelaars een goede reputatie en een hoge mate van betrouwbaarheid. Het is de minderheid van de zogenaamde “cowboys” die ons vak een slechte naam bezorgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hartelijk dank voor uw reactie op een artikel. De reactie wordt beoordeeld en na goedkeuring geplaatst.
Algemene reacties, vragen en / of discussies kunt u inzenden naar: info@verhuuracademy.nl