Op deze vraag is geen eenvoudig antwoord te geven. Onze inschatting is dat circa 95% van de particuliere verhuurders betrouwbaar is. Maar dan komt de volgende vraag – wat is betrouwbaar?
Soms is een verhuurder wel te goeder trouw, maar wordt het verhuren van een woning toch onderschat en worden zaken niet geheel goed geregeld. Over deze situaties, die toch vaak voorkomen, gaat dit artikel echter niet.
Een onbetrouwbare verhuurder is iemand die willens en wetens een nieuwe huurder probeert op te lichten om er zelf beter van te worden. Denk hierbij aan de beruchte huisjesmelkers die huurwoningen en kamers die in slechte staat verkeren proberen te verhuren voor een veel te hoge huurprijs.
Daarnaast proberen zij met het vragen van “sleutelgeld” te vragen aan een nieuwe huurder. Dit is wettelijk verboden maar komt nog steeds voor. Sleutelgeld is feitelijk een soort premie die aan een huurder wordt gevraagd zonder enige tegenprestatie.
Ook het onderhoud van de huurwoningen worden door deze verhuurders niet of nauwelijks uitgevoerd. Denk daarbij aan lekkages, afbladderend schilderwerk, niet goed werkende apparatuur, gevaarlijke elektra en dit alles tegen een vaak veel te hoge huurprijs.
Dan zijn er ook nog verhuurders die aan meerdere kandidaten voor de huurwoning een aanbetaling vragen zonder dat u ergens aanspraak op kan maken. Uiteindelijk krijgt u de huurwoning niet toegewezen, maar de aanbetaling bent u wel kwijt.
Soms doet iemand zich zelfs voor als verhuurder van de woning terwijl hij geen eigenaar is. In deze gevallen betreft het vaak iemand die de woning huurt en probeert deze onder te verhuren zonder toestemming van de feitelijke eigenaar.
Recentelijk maakten wij zelfs mee dat een verhuurder zijn woning via een goed bekend staande verhuurmakelaar verhuurde aan een cliƫnt van onze organisatie. Gelet op de goede reputatie van de betreffende verhuurmakelaar zou dit probleemloos dienen te verlopen. Achteraf is gebleken dat de verhuurder in grote financiƫle problemen verkeerde en er zelfs beslag gelegd was op de woning. De woning zou dan ook binnenkort op de veiling worden verkocht. Dit geeft wel aan dat soms zelfs een verhuurmakelaar misleid kan worden door een verhuurder. Gelukkig komt dit, door de goede controle van de verhuurmakelaar op de verhuurder, hoogst zelden voor.
U als toekomstige huurder wordt in nagenoeg alle gevallen gecontroleerd op betrouwbaarheid. Dus of uw inkomsten hoog genoeg zijn en aantoonbaar, of u geen slecht betalingsverleden heeft en nog veel meer.
Maar ook een verhuurder dient gecontroleerd te worden, echter dat gebeurt nog veel te weinig. Er zijn voorzichtige pogingen om de zogenaamde malafide verhuurders in kaart te brengen, maar een goed en betrouwbaar systeem is er nog niet.
Dus wees altijd voorzichtig als u een particuliere woning wilt gaan huren. Doe dit liever niet alleen, maar roep de hulp in van een goede verhuurmakelaar. Deze dienstverlening kost geld, echter kan u veel leed besparen.
Een verhuurmakelaar gaat voor u na of de verhuurder daadwerkelijk eigenaar is van de woning. Ook controleren zij of de gevraagde huurprijs marktconform is en dat er geen gebreken aan de woning zijn. Daarnaast controleren zij het aangeboden huurcontract en doen samen met u een inspectie bij de overdracht en aanvaarding van de huurwoning. Hierdoor krijgt u de grootste zekerheid dat u te maken heeft met een betrouwbare verhuurder en straks ook werkelijk onbezorgd kan gaan genieten van uw nieuwe huurwoning.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Hartelijk dank voor uw reactie op een artikel. De reactie wordt beoordeeld en na goedkeuring geplaatst.
Algemene reacties, vragen en / of discussies kunt u inzenden naar: info@verhuuracademy.nl