Zo'n 10 jaar geleden was de verhuurmakelaar nog een weinig bekend beroep. Er waren een aantal grotere bekende verhuurbemiddelaars en een grote groep kleine verhuurmakelaars die voornamelijk bemiddelden voor de expat die in Nederland kwam werken. De reguliere makelaars, van oudsher bekwaam in het verkopen van woningen, haalden hun neus op voor de verhuur van woningen. Al met al een duidelijke markt waar alle partijen, groot en klein, hun positie hadden en redelijk tot goed hun brood verdienden.
Mede door het vrijgeven van de titel van makelaar werd het onbedoeld enorm druk in de makelaardij. Er volgde een explosie van nieuwe makelaarskantoren terwijl de markt van koopwoningen niet inhoudelijk veranderde.
Het gevolg was uiteraard dat het duwen en trekken werd om de gunst van een verkoper van een woning, stunten met courtage en de onvermijdelijke omzetdaling. Dit alles in een toen nog goed functionerende markt voor koopwoningen.
Hierdoor kwam het wat ingesufte beroep weer tot leven en gingen de makelaars nadenken over de toekomst. Echter niet alleen bestaande makelaars zagen de markt veranderen. Nieuwe partijen bestudeerden de woningmarkt en signaleerden dat de groei vooral te vinden was in de verhuur van woningen. En hiermee was de “niche” gevonden binnen de makelaardij.
Hoewel betrouwbare cijfers ontbreken, kan wel voorzichtig gesteld worden dat het aantal verhuurmakelaars in Nederland met zeker een factor 5 is toegenomen. Zodra een beroep of branche populair wordt en meer aandacht krijgt, volgen de franchise initiatieven uiteraard op de voet. De laatste jaren zijn er zeker zo'n 20 nieuwe franchise organisaties bijgekomen en volgens onderzoek denken veel verhuurmakelaars aan expansie middels franchise.
Net als destijds bij de koopwoningen wordt nu ook bij de huurwoningen de internetmarkt overspoeld met zogenaamde “woning portalen” die het zoeken naar een huurwoning makkelijker dient te maken. Het gevolg is alleen maar meer van hetzelfde en hierdoor wordt de markt absoluut niet transparanter.
Ogenschijnlijk is het aantal huurwoningen flink toegenomen, echter na eliminatie van de koopwoningen die tijdelijk ter verhuur worden aangeboden, zien wij een stagnerende markt. Er zijn momenteel nauwelijks beleggers in vastgoed te vinden die investeren in vrije sector huurwoningen en ook de particuliere (kleine) belegger is voorzichtig.
De vele verhuurmakelaars zijn momenteel vooral somber gestemd. Internationale bedrijven zijn nog steeds terughoudend met het aannemen van hoog opgeleide buitenlandse werknemers, huurders in laag geprijsde huurwoningen willen niet doorstromen naar de vrije sector en de huurprijzen van de aangeboden luxe huurwoningen staan verder onder druk.
Dus valt te concluderen dat teveel verhuurmakelaars vissen in dezelfde vijver en zich nog nauwelijks onderscheiden van elkaar. De hype is voorbij en het wachten is nu op zelfregulering en nieuwe initiatieven en frisse ideeën die het vak van verhuurmakelaar weer aantrekkelijk gaat maken.