In dit digitale tijdperk proberen wij onze informatie vooral via internet te verkrijgen. Ook voor de zoektocht naar een geschikte huurwoning gebruiken wij steeds meer de digitale snelweg. De afgelopen week heb ik eens uitgebreid de proef op de som genomen hoe toegankelijk de verschillende websites van makelaars en woningportalen zijn. Helaas kan er nog veel verbeterd worden, belangrijke informatie wordt verkeerd of zelfs niet weergegeven en veel zaken worden pas vrijgegeven na een inschrijving. Dit is niet meer van deze tijd en dient snel te veranderen. Als woningzoekende lopen de frustraties flink op na een uurtje zoeken en dat kan niet de bedoeling zijn. Een kleine greep uit de zoektocht geeft het volgende beeld, eerst een aantal woningportalen en dan een aantal verhuurmakelaars.
Funda, nog steeds de bekendste website voor huur- en koopwoningen. Het zoeken, zowel snel als de uitgebreide variant, werkt goed met daarnaast prettige filters om het getoonde resultaat te filteren. Doorklikken naar een aangesloten makelaarskantoor werkt prima. Echter als je de individuele resultaten goed bekijkt blijken veel makelaars weinig aandacht te besteden aan hun omschrijving en is het aanbod regelmatig niet actueel meer.
Pararius, een portaal met alleen huurwoningen van aangesloten verhuurmakelaars. Zij werken met een wat te brede zoekmogelijkheid, waardoor het filteren van de juiste woning soms lastig is. Ook hier weer de algemene klacht dat informatie niet altijd compleet is, vooral op niveau van de mogelijke huurtermijnen.
Dan zijn er ook veel woningportalen die slechts een glimp geven van de huurwoning en voor meer informatie eisen dat je eerst inschrijft en hier een vergoeding voor betaalt. Na inschrijving blijkt vaak dat het om verouderd aanbod gaat of dat je bij de aanbiedende makelaar weer mag inschrijven en betalen.
Direct Wonen, de grootste verhuurmakelaar van Nederland maakt het wel heel bont. Een heel kleine foto, een paar korte steekwoorden over de woning en u raad het al, voor meer informatie eerst inschrijven en vooral betalen. Er wordt blijkbaar meer geld verdient met inschrijven dan met het verhuren zelf.
Rotsvast, vaak genoemd als nummer 2 op de verhuurmarkt, doet het niet veel beter. Hoewel je niet eerst hoeft in te schrijven is de informatie vaak vrij summier met beperkte en nietszeggende foto's. Het zoeken naar een woning in de gewenste buurt of regio is wat omslachtig.
Bij de kleinere organisaties en individuele verhuurmakelaars tref je een wisselend beeld aan. Een beperkt aantal doet het voortreffelijk, de meerderheid munt vooral uit in onduidelijkheid en vaak een weergave van het gehele reeds verhuurde woningbestand.
Na deze zoektocht ook eens goed gekeken naar onze eigen website Netwerkwonen.nl . En de eerlijkheid gebied mij te constateren dat ook wij niet altijd compleet informeren. Vooral de huurtermijn wordt te vaak weergegeven als "in overleg", hierdoor haakt een woningzoekende snel af, want om meer duidelijkheid te krijgen dien je dus contact op te nemen. Dit wil je feitelijk niet doen in een verkennende fase, pas nadat je een aantal woningen geselecteerd hebt wil je contact opnemen en niet eerder. De afgelopen week heb ik de vestiging Rotterdam telefonisch waargenomen in verband met hun vakantie. Heel veel telefoontjes gaan over de huurtermijnen en ontbrekende informatie die belangrijk is voor nadere selectie.
De conclusie uit dit onderzoek is dan ook dat er nog veel verbeterd kan worden. Informatie zou niet alleen beter en completer dienen te zijn, ook het achterhouden van informatie om betaalde inschrijvers te krijgen is absoluut niet meer van deze tijd. Mijn aanbeveling aan alle verhuurmakelaars in Nederland is dan ook, ga eens een paar uur zelf zoeken naar huurwoningen en schrijf op welke problemen je tegenkomt. Gebruik dit als spiegel voor je eigen website en woningadvertenties op de verschillende woningportalen. Betere en vooral juiste informatie zorgt er uiteindelijk voor dat je een kandidaat huurder aan de telefoon krijgt die serieus interesse heeft in een bepaalde woning.